Maak kennis met Avant Arte

Introduction

In 2017 zijn we ingestapt bij Avant Arte. Op dat moment bestond het bedrijf uit twee jonge founders (19 en 21) met enkel een Instagram account over kunst met ruim 200k volgers, waaronder invloedrijke personen uit de kunstwereld. Ze hadden de ambitie er een business van te maken en stonden op het punt een 'tinder for art' app te lanceren en overwogen betaalde postings op het Instagram kanaal.


Door intensief samen op te trekken hebben we de eerste versie van het bedrijf ontwikkeld en gezocht naar businessmodellen met potentie. Onderzoek leerde ons dat er zich onder andere op Instagram een nieuwe generatie kunstliefhebbers is gevormd die niet perse de relaties heeft met de grote galeries waar deze artiesten door vertegenwoordigd worden, of de financiële middelen hebben om een origineel werk te kopen (die tevens extreem schaars zijn). Wel is een deel van deze mensen in de positie om collectibles en luxury items aan te schaffen. Dat is een gemiste kans voor de kunstenaar, zowel economisch als voor de relatie met de liefhebbers van zijn of haar werk. We besloten als experiment de Edition (een gelimiteerde oplage print of sculptuur) nieuw leven in de blazen voor deze nieuwe groep verzamelaars. Dit resulteerde in een try-out met het lanceren van enkele tientallen werken van 7 verschillende kunstenaars (prijspunt; 600-1200 euro). Veel van de werken waren binnen enkele minuten uitverkocht.

Het idee voor de app is stopgezet en we besloten het Instagram kanaal authentiek te houden zonder advertising. Samen met Avant Arte zijn we ons volledig gaan richten op het bouwen van een nieuw merk voor de nieuwe generatie verzamelaar, die niet de traditionele paden kan en wil bewandelen om het gesloten bastion wat de kunstwereld is te betreden. In de afgelopen 3 jaar is Avant Arte ook een begrip geworden in de absolute bovenlaag van de kunstwereld, hetgeen heeft geleid tot een groot aantal succesvolle samenwerkingen met toonaangevende artiesten.

*actueel* Investeringsronde


De afgelopen 6 maanden hebben een enorme groei gebracht. Het is duidelijk dat het model werkt en toe is aan een volgende versnelling en verdieping.
Daarom is Avant Arte in voorbereiding om een investeringsronde op te halen om dit te realiseren. Deze ronde zal naar verwachting circa 10 mio euro zijn en zich richten op een leading US-based VC. Deze keuze is strategisch en dient Avant Arte nog meer deuren te openen tot de beste hires, kunstwereld introducties en vervolg kapitaal.


Strategie

De kunstwereld is een zeer gecontroleerde en gesloten markt; artiesten zijn gebonden aan de grote galeries die hun markt beheren en beschermen. Omdat Avant Arte de ambitie heeft om met de grootste artiesten te werken, dient het voorzichtig te zijn en deze galeries niet het gevoel te geven dat ze hun markt willen afnemen. De edition is een ideaal product om relaties met artiesten op te bouwen zonder dat Avant Arte deze 'gatekeepers' al teveel tegen de haren in strijkt; ze hebben immers geen belang bij het verkopen van editions en willen maar al te graag hun artiesten op het Avant Arte platform gepromoot hebben.


Deze strategie werpt zijn vruchten af. Founder Christian is de afgelopen 3 jaar non-stop op reis geweest om artiesten, galeries en invloedrijke mensen uit de kunstwereld te ontmoeten. Tijdens die 3 jaar is gebleken dat geen deur meer gesloten lijkt te zijn voor Avant Arte. Avant Arte heeft met verschillende iconische artiesten editions gelanceerd, waaronder de legendarische Amerikaanse artiest Jenny Holzer.  Voor Q4 2020 en 2021 staan wederom een groot aantal zeer gerespecteerde namen gepland om mee samen te werken. Uiteraard willen we een grotere portie van de taart en uiteindelijk meer van de markt van deze artiesten beheren (originelen verkopen). Echter, dit vraagt om geduld en een zeer zorgvuldige aanpak. Daarom blijft Avant Arte zich vooralsnog richten om binnen de categorie editions meer te experimenteren middels oplages, materialen en prijspunten. Daarnaast ontwikkelt Avant Arte alternatieve business mogelijkheden voor artiesten om hun nieuwe generatie fans en verzamelaars te kunnen 'monetizen' en zo steeds relevanter en belangrijker te worden in hun carrière.


China

China is een belangrijke factor aan het worden voor de kunstwereld; Avant Arte ziet veel interesse voor editions vanuit China. Avant Arte is zich aan het voorbereiden om een team te formeren dat zich volledig gaat richten op deze markt. De potentie is enorm, maar de manier van communiceren en het kopen is op veel vlakken structureel anders dan in het westen.

Een eerste stap is het aangaan van samenwerkingen met leading Chinese artiesten om het netwerk en draagvlak te creëren. Toegezegd zijn onder andere Wang Yang Cheng, Yue Minjun en Jia Alia.

Co-ownership / Lease model

Impressie Slingshot standbeeld (Artist: James Jean)

Q3 en Q4 experimenteert Avant Arte met een nieuw business model. Samen met artist James Jean produceert het een uniek standbeeld wat voor 50% eigendom wordt van Avant Arte. Dit object wordt door het Standard Hotel geleased en zal op diverse locaties in de wereld getoond worden. Rondom dit object zullen diverse evenementen georganiseerd worden door Avant Arte in het hotel. Na deze periode kan het object geveild worden of opnieuw verhuurd worden.

Nieuwe prijspunten

Artist: James Jean

Tot nu toe zijn de meeste releases geweest binnen de prijsrange van 750 euro tot 10k. Omdat Avant Arte in de vaste verzamelaars groep een toename van vraag ziet voor toegang tot originele of unieke items zijn we een experiment gestart om sculpturen te maken voor een prijspunt van 50k euro, in oplage van 2 x 25. Deze oplage is binnen een dag gealloceerd bij vaste verzamelaars op basis van bovenstaande beelden.

Exclusive Artist Deals

Avant Arte heeft met artiest James Jean een exclusieve Editions deal gesloten voor 2021. Dit betekent dat Avant Arte exclusief een serie sculpturen mag uitbrengen en alloceren bij verzamelaars. De gezamenlijke waarde van deze deal zorgt voor 8 miljoen euro omzet. Avant Arte is in gesprek met meerdere artiesten om dergelijke deals te sluiten en daarvan zijn er een aantal in een vergevorderd stadium.

Insiders Program

Een belangrijk deel van de business vindt achter de schermen plaats; er wordt contact gehouden met een groep van enkele honderden verzamelaars die via chat-groepen discussiëren, previews krijgen of artiesten aandragen. Deze groep vormt een zeer betrokken community van kunstliefhebbers. Voor deze groep worden speciale lanceringen gedaan en early access toegekend tot releases. Deze community is zeer waardevol omdat Avant Arte goed zicht heeft op waar de werken gealloceerd worden en continue directe feedback ontvangt.
In de toekomst zullen er nog meer diensten en producten ontwikkeld worden voor deze doelgroep.

Recent is deze groep omgedoopt tot het Avant Arte Insiders Program.

Curational / Community Business

Avant Arte voert een uniek model; op het eerste gezicht lijkt dit minder robuust als dat van traditionele tech bedrijven. Ze beheren geen grote data-berg of tech stack.
Echter is het curatorschap van Avant Arte en de grote betrokken groep die dit volgt en vertrouwt één van de meest waardevolle assets die je als consumentenmerk kan bezitten.
Het stelt in staat om een heel directe relatie met je gebruiker en supplier te onderhouden en dus heel gericht de juiste producten en services te ontwikkelen voor deze doelgroep.
Recent is er veel aandacht voor dit type startups; het wordt gezien als de toekomst van online commerce.